Het mirakel van Chinyero





De tot nog toe laatste vulkaanuitbarsting op Tenerife



Op 18 november 1909 barstte de vulkaan Chinyero uit. Dit was tot dusver de laatste vulkaanuitbarsting op Tenerife. De eruptie was in zekere zin karakteristiek voor de Canarische eilanden, omdat deze ook maar kort (10 dagen) duurde. Bij de uitbarsting vielen gelukkig geen slachtoffers.





Misschien was het puur toeval dat de natuur plots zonder stoom viel en de lavastroom halt hield vlak voor het dorp Las Manchas, maar voor de mensen daar leek het een mirakel. Tijdens de jaarlijkse bedevaart worden beelden van Christus en de Heilige maagd uit de San Fernandokerk in het nabije Santiago del Teide meegedragen tot de plek waar de lava van de Chinyero destijds op miraculeuze wijze halt hield.


De eruptie van de Chinyero begon in de middag van 18 november 1909 op het plateau van Abeque, niet ver van de vulkaan Arenas Negras. Al in het jaar voorafgaande aan de uitbarsting traden zwakke aardbevingen op. In de herfst van 1909 werden deze talrijker en ook zwaarder.


De uitbarsting werd ingeleid door explosies uit een aantal openingen langs een ca. 650 meter lange spleet, die zich op de flank van een al bestaande oudere vulkaan had geopend. Hierbij werd aanvankelijk voornamelijk as uitgestoten. Deze as kwam zo'n 25 kilometer verderop voor een deel terecht op la Orotava.





Laat in de middag van 18 november vloeide voor het eerst lava uit de krater. De dag erna waren er vier kraters actief waaruit fonteinen van lava tot wel 50 meter omhoog spoten en vulkanische as tot meer dan 500 meter de lucht in werd geblazen.


Pas op 25 november namen de activiteiten af zodat op 27 november alleen nog rook en gas uit de krateropeningen te voorschijn kwamen. Door de eruptie was een nieuwe, 50 meter hoge vulkaankegel ontstaan, die nu bekend staat als Montana Chinyero.


De uitgevloeide basalt was een eind weg uitgestroomd en had daarbij een gedeelte van de basis van Montana de Bilma, een oudere slakkenvulkaan, bedekt.


De inwoners van het nabijgelegen Santiago de Teide konden weer adem halen. De lavastroom boog iets boven het plaatsje af en spaarde zo huizen en bezittingen van de inwoners van Santiago de Teide.