Wandelen El Hierro

La Isla Chiquita - Het Kleine Eiland

Het meest westelijk gelegen Canarische Eiland is eeuwenlang geïsoleerd geweest. Je vindt er flora en fauna die elders uitgestorven zijn en onaangetaste eeuwenoude tradities. Massatoerisme is er geheel afwezig.

Nuttige informatie

El Hierro kent nauwelijks zandstranden en de weinige toeristen die het eiland bezoeken komen voor de mooie natuur, de rust en de stilte. Het is een bergachtig eiland met 500 vulkanen en bezoekers verwonderen zich over het woeste karakter van het landschap.

De bergen zijn veelal bedekt met naaldbossen en lenen zich uitstekend voor lange wandelingen. Sommige plekken van het eiland zijn ook slechts te voet bereikbaar. Landbouw en visserij spelen een belangrijke rol op het eiland evenals ambachten zoals pottenbakken en houtsnijkunst.

De populairste stranden van het eiland vindt u bij Tamaduste, La Restinga en Playa de Arenas.

De natuur op El Hierro

El Hierro is bij uitstek een eiland voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het eiland biedt volop mogelijkheden voor het maken van wandelingen langs de diverse kraters of door de bossen in het zuiden van het eiland.
De bekende schuine boom "El Sabinar" is de trekpleister van El Hierro en laat zien tot wat de natuurelementen hier in staat zijn. 

Omdat het eiland bergachtig is, moet u rekening houden met flinke hoogteverschillen. De wateren rondom El Hierro hebben veel moois te bieden en duiken rond het eiland is zeer de moeite waard.

Met name in het waterreservaat bij La Restinga, waar zich enkele duikcentra bevinden, zult u prachtige flora en fauna vinden. In enkele badplaatsen zijn watersportfaciliteiten te vinden.

De natuur op El Hierro

De natuur is één van de meest gewaardeerde rijkdommen van de El Hierro. Een wilde natuur die de landschappen van het eiland vult met contrast. 

Er bestaan vele manieren om te genieten van deze natuurgebieden op El Hierro. De beste manier lijkt ons nog altijd door de wandelpaden te volgen naar één van de vele uitkijkplaatsen die er te bezoeken zijn  waar men kan genieten van uitzichten die net zo spectaculair zijn als de energie die ze uitstralen.

Goed om weten

El Hierro is het op 1 na kleinste Canarische eiland nu ook La Graciosa officieel werd erkend.
Zowel Binter als Canaryfly, de lokale maatschappijen, vliegen dagelijks op El Hierro. Onze keuze viel op Canaryfly omdat er soms interessante aanbiedingen te rapen vallen. Je kunt uiteraard ook de ferry nemen, maar dat duurt wat langer.
Je moet hiervoor wel naar Los Rodeos, de luchthaven van Tenerife-Norte want vanaf zuid wordt er niet gevlogen op El Hierro.

Wij betaalden €50pp, heen en terug, maar wie resident is vliegt soms wel echt voor een prikje. Je houdt daarvoor best de aanbiedingen op de site van Canaryfly wat in het oog, want de prijs kan soms schommelen afhankelijk van de vertrekdag- of periode!

Het is een halfuurtje vliegen de ATR 72, een tweemotorig turboprop-vliegtuig dat plaats biedt aan 90 passagiers naar de kleine luchthaven van Valverde. Een auto huren is zeker aan te raden indien je iets van het eiland wenst te zien en er zijn slechts 2 verhuurmaatschappijen te vinden op de luchthaven van Valverde: Cicar & Pluscar.  (Janurai 2019)

EL SABINAR**

Een leuke wandeltip op El Hierro

NAAR DE BEROEMDE JENEVERBOOM VAN EL HIERRO

AFSTAND:   8,5km - 3u  
STARTPUNT:  Kerkje Nuestra Señora de los Reyes


Niet niet al te zware wandeling, ideaal voor wie voor
het eerst El Hierro bezoekt.

Hoogtepunten zijn het mooie
uitzicht aan de Mirador de Bascos en een bezoek aan de beroemdste boom van El Hierro, El Sabinar.

BESCHRIJVING

Onze wandeling start aan het kerkje van Nuestra Señora de los Reyes en brengt ons door een winderig maar prachtig landschap
naar de Mirador de Bascos, waar u bij helder weer een fantastisch uitzicht heeft over Frontera in het noorden.
We wandelen dan verder door een bos met eeuwenoude bomen wiens ongelofelijke capaciteit om zich aan te passen aan de
elementen zich hier tot het uiterste dwingen. Wat verder komen we dan aan bij El Sabinar, de meest bekende boom van El Hierro.
El Sabinar, is eigenlijk een inheemse jeneverboom die door windstoten zodanig beginnen overhellen is dat hij uiteindelijk zowat plat
ligt. De bomen en struiken in hele regio liggen er hier trouwens zo bij.

De onmiskenbare vorm van deze boom is een van de
symbolen van het eiland geworden en van het aanpassingsvermogen en de schoonheid die u vindt in het Parque Rural hier. Dit
typeert eigenlijk wel het woeste karakter van El Hierro. - 

VOLG ONS OP FACEBOOK