Wandelen op La Palma

LA ISLA BONITA, HET GROENE EILAND

La Palma is bij uitstek het mooiste en groenste eiland van de Canarische eilanden en heeft uitstekende wandelmogelijkheden voor ieder wandelniveau.
La Palma is een schitterend eiland, rijk aan flora en enige fauna.

Nuttige informatie

La Palma, La Isla Bonita of het groene eiland, is een van de minst drukke Canarische Eilanden. De oppervlakte van het eiland is 729 km2. De hoofdstad van is Santa Cruz. Om het hele eiland ligt een goede ringweg, maar rijden op La Palma vraagt meer tijd dan bij ons wegens de vele bochtige wegen.

La Palma is niet voor niets het steilste eiland van de wereld! Een huurauto is er onontbeerlijk om je vlot naar alle hoeken te brengen. Het nationaal park op La Palma omvangt de krater van de Caldera de Taburiente, een oude erosiekrater.

Door het milde klimaat kan La Palma het hele jaar rond bezocht worden om te wandelen. Hou er wel rekening mee dat er in de wintermaanden meer neerslag valt en sommige wandelroutes dan kunnen afgesloten worden door regenval.

De natuur op La Palma

Het eiland La Palma is een schitterend eiland, rijk aan flora en enige fauna.
Een groot aantal planten en bomen werden alleen gevonden op de westelijke eilanden en sommigen alleen in kleine gebieden van La Palma. Veel soorten zijn beschermd door de wet. Vooral in het noorden zoals Los Tillos en La Zarza zijn de tropische wouden en laurierbossen enorm prachtig om te bezoeken.

Door de constante aanvoer van passaatwolken die tegen de kraterwand blijven kleven heeft dit in het noorden groene vochtige bossen doen ontstaan waar het in de zomer heerlijk wandelen is en de verkoeling deugd doet. Het zuiden wordt dan meer gekenmerkt door vulkanen. Dit maanachtige landschap is natuurlijk een prachtig decor om door te trekken.
De vulkaanroute brengt u naar unieke plaatsen, een droom voor elke wandelliefhebber.

De natuur op La Palma

Typisch zijn ook de vele barranco’s of ravijnen. Daarin kun je heel spectaculaire wandelingen maken. Deze tochten zijn niet altijd zonder gevaar! Pas dus altijd goed op! Er is ook niet altijd GSM-bereik.

Ga er nooit alleen op uit, een ongeluk is gauw gebeurd. De natuur mag dan al overweldigend zijn, ze kan ook hard zijn. Sommige paden zijn ook ronduit gevaarlijk zoals de barranco de Madera of de tunnelwandeling Marcos y Cordero. Beide wandelingen staan als ‘zwart’ aangegeven in wandelgidsen, dus onderschat dit niet!

Wandelmogelijkheden

La Palma is bij uitstek het mooiste en groenste eiland van de Canarische eilanden en heeft uitstekende wandelmogelijkheden voor ieder wandelniveau. Het steilste eiland van de wereld hebergt tientallen gemarkeerde wandelpaden. Je herkent ze aan de PR LP- nummeringen en ze zijn geel en wit gemarkeerd.

De GR130, ook wel de Camino Real de la Costa genoemd is de rode draad rond het eiland . Deze 200km lange wandelweg loopt het hele eiland rond en is in 6 tot 10 dagen te doen. Alhoewel niet altijd even aantrekkelijk is het noordelijkste deel van de GR130 zeker aan te raden.

Eerder zou ik de GR131 (El Baston) aanraden die met zowat 100km rond de Caldera Taburiente trekt met als hoogste punt de Roque de los Muchachos (2420m). De GR131 gaat dan verder via de Vulcano Route naar het uiterste zuidpunt van het eiland.
Deze Gr-route is in 4 tot 6 dagen te doen.

Goed om weten

La Palma is in geen opzicht te vergelijken met andere Canarische eilanden zoals Tenerife of Gran Canaria.
Je vindt er geen winkelcentra, overvolle stranden en discotheken. Natuurlijk zijn er wel bars en restaurants, maar alles is er meer op een bescheiden schaal.
Indien U voor een strandvakantie en drukte kiest bent u beter af op een van de andere eilanden. La Palma is er voor de mensen die de rust en de natuur opzoeken en waar u echt kan genieten van de stilte. Er is ook opvallend minder verkeer dan bv Tenerife.

Een huurauto is hier best betaalbaar en in combinatie met een redelijk goed openbaar vervoer kunt u veel wandelingen in lijn maken. Voor de wandelingen van Los Tilos en de Caldera zijn taxi’s het aangewezen vervoermiddel om u naar boven te brengen.

Tenerife te Voet stelt een aantal GPS-wandelingen aan u voor die wij zelf door de jaren heen afgestapt hebben. De keuze is uiteraard enorm, maar het is een goede en gevarieerde mix van rondwandelingen en wandelingen in lijn die je alle hoeken en kanten van dit wondermooie eiland laten zien.

Tips om er te verblijven

Je kunt op La Palma verschillende manieren opteren voor een aangenaam verblijf. Verwacht op La Palma niet teveel grootschalige hotels. De meeste toeristen verblijven in kleinschalige hotels en pensions, bungalows, privéhuizen en fincas (oude landhuizen en boerderijen).

Een goede tip is de website van oceaanzicht.nl die heel wat accomodaties aanbiedt.

Er zijn ook veel particuliere eigenaren van woningen en bungalows die hun woning verhuren gedurende periodes dat ze er zelf niet verblijven.
Kamperen is ook mogelijk. Er zijn naast een aantal campings ook een aantal andere plekjes waar kamperen toegestaan is en waar u zich één zult voelen met de natuur op La Palma.

Indien U bv opteert om de GR130 te doen zijn een aantal goede pensions een goede optie om te overnachten.

VOLG ONS OP FACEBOOK