Wandelen op Tenerife

Wandelen op het eiland van de eeuwige lente

Tenerife is een schitterend subtropisch vakantieparadijs met een landschap vol contrasten. Van het groene noorden met palm- en citrusbomen en de vulkaan Pico del Teide, tot het zonnige warme zuiden.

Nuttige informatie

Tenerife heeft in het zuiden brede zandstranden waar je het hele jaar door kunt genieten van de zon en de zee.

Het subtropische klimaat van Tenerife maakt het eiland ook in de winter een erg populaire wandelbestemming. In de koudste maanden januari en februari is de gemiddelde temperatuur in Tenerife overdag nog altijd 21 graden Celcius, terwijl de zeetemperatuur ongeveer 19 graden Celcius is.

Natuur ontdekken op Tenerife

Tenerife heeft een overweldigende natuur. Naast de mooie stranden, bergen en het vulkanische landschap bevinden zich ook verschillende mooie natuurparken op het eiland.

Het Parque Nacional de Teide herbergt schitterende natuurverschijnselen, waaronder de twee hoogste bergen van het eiland, de Pico del Viejo en de Pico del Teide. Tijdens het wandelen door dit prachtige natuurgebied wordt er een panoramisch uitzicht geboden over het hele eiland. Bij goede weersomstandigheden kunnen zelfs de naburige eilanden gezien worden. U kunt al wandelend de berg Teide beklimmen, maar er kan om bovenaan te komen ook gebruik worden gemaakt van de Kabelbaan Teide.

Het Teno gebergte bevindt zich in het noordwesten van Tenerife en maakt onderdeel uit van het Park Rural de Teno. Het imposante gebergte functioneert als een decor van het eiland, dat in zee eindigt en een prachtig einde kent met de beroemde kliffen Los Gigantes.

In het Teno gebergte bevinden zich een aantal kleine gehuchten, zoals Masca, waar de huisjes allemaal in het wit geschilderd zijn. Het Teno gebergte biedt de wandelaar tientallen fantastische wandelingen aan.

Op het eiland Tenerife zijn ook een aantal bossen te vinden, waarvan Bosque de la Esperanza het grootste bos is. Middenin een vallei is het bos gelegen met duizenden schitterende pijnbomen.

Het bos ligt nabij de gezellige plaats San Christobal de la Laguna en een bezoek kan dan ook prima gecombineerd worden.

Wandelmogelijkheden

Voor de meesten staat Tenerife gelijk aan massatoerisme. Massa´s toeristen languit op het strand genietend van de eeuwig schijnende zon. Verrassend is dat op slechts enkele kilometers afstand van alle drukte volkomen verlaten natuurgebieden
liggen te wachten om ontdekt te worden.

Prachtige ruige natuur, machtige bergen, diepe ravijnen, grote unieke en zeldzame bossen en indrukwekkende vergezichten. Wandelaars wanen zich alleen op de wereld. Tenerife biedt voor elk wat wils. 

Het grote contrast noorden-zuiden geeft de wandelaar de unieke kans om een diversiteit aan landschappen te ontdekken.

Vulkanisme is uiteraard alom aanwezig op Tenerife. Vooral in het zuiden kan je een paar prachtige wandelingen over de lavavelden maken. Het noorden vind ik dan persoonlijk mooier qua natuur. Het is er ook veel groener en doet mij veel aan La Palma denken waar wij ook reeds gingen wandelen.

Tenerife te Voet stelt een aantal GPS-wandelingen aan u voor die wij de loop der jaren gemaakt hebben. De keuze is uiteraard enorm, maar het is een goede en gevarieerde mix van rondwandelingen en wandelingen in lijn die je alle hoeken en kanten van dit wondermooie eiland laten zien.

Goed om weten

Een huurauto is hier best betaalbaar en in combinatie met een redelijk goed openbaar vervoer kunt u veel wandelingen in lijn maken. Ga zeker eens wandelen in het noorden, u ontdekt er een heel ander eiland. Ook het Teno gebergete moet u zeker ontdekken.

Onderschat de wandelingen in de bergen niet! Geniet van uw wandeling en hou rekening dat u in bergachtig landschap slechts aan 2 a 3 km/h wandelt. Neem daar nog wat tijd bij om af en toe eens te genieten van het landschap en iets te drinken onderweg en je bent voor een tocht van 10km algauw een uur of 4 of 5 bezig.

Maar het belangrijkste vind ik wel te vermelden dat het mooie eiland Tenerife zoveel meer te bieden heeft dan stranden en discotheken. Wie een beetje landinwaarts trekt komt meteen in een andere wereld terecht en vergeet niet dat je te voet vaak op plaatsen
komt waar niemand anders soms bij geraakt.

VOLG ONS OP FACEBOOK